Tipuri de aparate ortodontice fixe

Aparatul ortodontic a devenit de mult timp o necessitate pentru a dobândi zâmbetul mult droit și tratarea diferitelor probleme dentare.  

Dinţii înghesuiţi sunt dificil de igienizat şi se cariază mai uşor, cei ieşiţi în afara arcadei sunt predispuşi accidentelor, iar în cazul în care cele două arcade se închid incorect, dinţii, articulaţia maxilară dar şi ţesuturile moi au de suferit.

Aparatul ortodontic este o metodă de tratament minim invazivă prin care sunt corectate anomaliile de poziție și formă ale dinților. 
Piesele din componența aparatului ortodontic care se lipesc pe dinți se numesc brackeți, care permit fixarea unor arcuri sau legături cu ajutorul cărora se îndreaptă dinții. 

Care sunt beneficiile aparatului dentar?

•    corectarea poziției dinților aflați într-o poziție incorectă
•    funcționalitate corectă
•    prevenirea bolii parodontale
•    dobândirea unui zâmbet ideal
•    mușcătura corectă
•    digestie mai bună
•    vorbire îmbunătățită
•    aspectul estetic perfecționat

Durata de purat a aparatului ortodontic

Durata unui tratament ortodontic este de cel puțin un an, întrucât dinții, musculatura și articulația temporo-mandibulară au nevoie de timp pentru a se antrena și a se poziționa corect.În funcție de anumiți factori precum gravitatea cazului sau vârsta pacientului, aparatul ortodontic fix se poartă în medie un an jumatate. 

Dacă pacientul prezintă doar înghesuiri minore, tratamentul ortodontic poate dura câteva luni, însă, pentru probleme dento-maxilare mai grave, tratamentul poate decurge pe durata a 2 ani sau mai mult. Dantura fiecărui pacient este unică, tocmai de aceea și aparatele ortodontice sunt personalizate în funcție de preferințele și nevoile clientului.

Conform Asociaţiei Americane de Stomatologie, peste 50% dintre tinerii cu vârsta între 12-18 ani şi peste 35% dintre adulţi au nevoie de tratament ortodontic.

În prezent, există o gamă largă de opţiuni dintre care medicul specializat în ortodonţie, împreună cu pacientul său, adolescent sau adult, pot alege cea mai eficientă soluție. Cel mai eficace aparat ortodontic pentru corectarea anomaliilor dento-maxilare este cel fix, aplicat pe faţa dinţilor sau pe zona linguală.

Iată tipuri de aparate ortodontice fixe:

1.    Aparatul fix ceramic
Opțiunea preferată de adolescenţi şi adulţi care doresc un aparat discret, mai puţin sesizabil și, totodată, estetic. Acesta are brackeții din ceramică de culoarea dinţilor, ce nu se colorează în timp, dacă sunt corect îngrijite. Arcul şi elasticele sunt transparente sau de culoare albă. Pentru că presiunea exercitată este mai uşoară, dar şi pentru că nu lezează ţesuturile moi, aparatul oferă un grad sporit de confort.

2.    Aparatul fix metalic
Brackeții acestui tip de aparat ortodontic sunt metalici, mai rezistente în timp (nu se fracturează). Deoarece poate fi personalizat cu elastice colorate, acest aparat este preferat de către persoanele mai îndrăznețe. Efectele să văd într-un timp scurt, iar preţul este ceva mai scăzut faţă cel al aparatelor estetice.

3.    Aparatul fix din safir
Aparatul dentar safir este varianta cea mai estetică de aparat ortodontic. Brackeții sunt realizați din safir pur, al doilea mineral după diamant ca duritate. Fiecare cristal este prelucrat și șlefuit la temperaturi ridicate, pentru a obține un bracket clar și dur. Acest aparat dentar nu se colorează și nu se pătează de la consumul de alimente.

4.    Aparatul incognito/lingual
Brackeții se aplică pe partea interioară a dinţilor, făcând aparatul „invizibil”. Acestea sunt realizate personalizat, prin scanare computerizată, într-un laborator specializat. Pentru aplicarea aparatului lingual şi derularea tratamentului, medicul ortodont are nevoie de o acreditare internaţională. Costurile sunt mai mari, însă rezultatele şi experienţa în sine merită investiţia.

Indiferent de tipul de aparat ortodontic ales, pe toată durata purtării aparatului, controalele periodice trebuie respectate. Altfel, tratamentul se poate prelungi, iar rezulatele vor întârzia să apară. De asemenea, şedinţele de profilaxie în cabinet sunt importante. Igienizarea orală acasă este mai dificilă şi folosind mijloacele clasice, placa bacteriană nu este îndepărtată complet.

Deoarece suntem conștienți de faptul că alegerea unui aparat ortodontic este dificilă, vă sfătuim să-i contactați pe cei de la clinica stomatologică Alverna Dental Studio de pe strada Alverna 33 (Gheorgheni) sau strada  Viilor nr. 52B, et.1 (Zorilor), Cluj-Napoca. Datorită performanței și deicării rezultatelor excepționale ale echipei lor, clienții revin de fiecare dată cu plăcere.