Despre aparatul dentar

Zâmbetul este cel mai bun accesoriu, iar oamenii care au o dantură impecabilă, perfect aliniată și simetrică se numară printre cei norocoși, dar sunt de asemenea și reduși la număr.
Cu toții ne dorim o dantură perfectă, iar pentru milioane de oameni, purtarea aparatului dentar a fost soluția. Este bine cunoscut faptul că acesta este cel mai eficient in perioada pubertății și a copilăriei, cand oasele si gingiile sunt încă relativ maleabile și pot fi corectate cu ușurință. Totuși, persoanele adulte care aleg să își corecteze zâmbetul prin purtarea unui aparat dentar, vor avea rezultatul dorit.
De regulă, aparatul dentar este alcătuit din brackeți, amplasați pe suprafața vestibulară a dinților, prin care trece un arc metalic, fixat prin intermediul unor ligaturi. Aceste aparate pot fi de mai multe tipuri: metalice, care se consideră a fi cele mai eficiente, ceramice, cele mai plăcute la aspect și  cel “ascuns vederii”, amplasat pe suprafața palatinală și linguală a dinților, care are costul cel mai ridicat datorită complexității și materialelor folosite.
Este bine cunoscut faptul că în momentul în care alegem să ne corectăm zâmbetul prin intermediul unui aparat dentar, rutina zilnică de igienizare trebuie adaptată acestuia. Periajul de dimineața și seara este obligatoriu, la care se adaugă periajul după fiecare masă, folosirea apei de gura si folosirea aței dentare. Pentru a asigura o maximă eficiență a periajului, se recomandă utilizarea periuțelor de dinți interdentare și folosirea dușului bucal ori de câte ori este necesar.
Până în momentul în care ne vom putea mândri cu un zâmbet demn de Hollywood, va trece o perioadă de timp, care diferă de la caz la caz, in functie de gravitatea  poziției dinților. De exemplu, anumite persoane poartă aparatul dentrar pe o perioadă de 6 luni, în timp ce altele vor fi nevoite să il poarte timp de 2 ani.
Inainte de montarea propriu-zisă a aparatului, vom avea nevoie de un consult ortodontic minuțios, cu un plan de tratament și cu preluarea de amprente ale maxilarului si mandibulei, realizarea unui set de poze si de radiografii, pentru a deține toată informația necesară înainte de începerea tratamentului.
În anumite situații, se poate recurge la extracția anumitor dinți, pentru a putea avea o așezare perfectă a acestora și o ocluzie corectă.
După finalul perioadei de tratament, ortodontul dumneavoastra vă va informa despre pașii necesari pentru a îndeparta aparatul dentar și, în functie de preferințele pacienților se pot realiza detartraje, finisarea smalțului după indepărtarea brackețilot si de ce nu, montarea unor fațete dentare pentru un zâmbet impecabil.
Perioada de contenție după îndepartarea aparatului dentar este la fel de importantă ca perioada de tratament, deoarece aceasta fixeaza cu adevărat poziția dinților și împiedică recidivele. Contenția se realizează ori prin montarea unui arc din metal sau sticlă, pe suprafața palatinală și linguala a dinților, ori prin purtarea unor gutiere de contenție, care sunt niște mulaje ale dinților, pe timpul nopții, timp de 1 an. Această decizie este luată întotdeauna de medicul ortodont.