Întrebări despre inhalosedare

•    Ce este inhalosedarea?
Inhalosedarea sau sedarea coștientă este o metodă din ce în ce mai folosită în domeniul stomatologiei şi se adresează, în special, pacienţilor mici, dar şi mari care suferă de anxietate şi de faimoasa teamă de dentist.
În principal, inhalosedarea ajută pacientul să se relaxeze și să uite că este la dentist. În momentul în care mulți adulți mărturisesc că motivul principal pentru care nu frecventează cabinetele stomatologice este frica de dentist și de durere, această fobie se transmite involuntar și la cei mici. Acest fapt va determina ca și copii să evite consultațiile stomatologice și să apară probleme dentare.


•    Cum funcționează?
Se administrează protoxid de azot (N2O) amestecat cu oxigen prin intermediul unei măşti ataşate unui aparat. Masca este fixată etanş pe faţă, iar pacientul este aşezat în poziţie culcată sau semiculcată.
Concentraţia de oxigen este monitorizată permanent de către medic prin intermediul pulsoximetru.
Creşterea dozei se face lent şi treptat, nu brusc, iar concentraţia-prag este de 20%. După cei 20% intervine relaxarea.
Blanda şi netoxică, această combianție acţionează asupra centrilor nervoşi şi duce la relaxarea completă, resimţirea unei stări de euforie şi la creşterea cooperării cu medicul stomatolog.
Introdusă în programa universitară americană în anii ’60, inhalosedarea este folosită în prezent în SUA de 90% dintre pedodonţi, care, din cauză că lucrează cu copii, au cea mai mare nevoie de această soluție.
•    Ce simți în timpul inhalosedării?


O stare de bine, de relaxare, euforie. Pulsul, tensiunea, rată respiraţiei, reflexele şi pupilele sunt normale.
Nu se pierde percepţia mediului înconjurător, ci doar se estompează simţurile având o senzaţie de “reluare”. Pacientul rămâne conştient şi poate să comunice cu medicul. De fapt, unul dintre meritele tehnicii este că persoană de pe scaunul stomatologic pierde noţiunea timpului şi, astfel, stomatologul poate să trateze cariile fără întrerupere.
La finalul intervenţiei, în cel mult cinci minute pacientul iese de sub efectul gazului, va simţi o stare de prospeţime şi va avea capacitate de concentrare şi coordonare.


•    Ce e bine de ştiut spre inhalosedare?
Deşi are şi efect antialgic, inhalosedarea nu ţine loc de anestezie, dacă amploarea tratamentului o impune.
Din momentul în care se induce sedarea (două-trei minute), pacientului i se administrează şi anestezic.


•    Este sigură inhalosedarea?
Da. Nu lasă urme în organism, fiind singura metodă de sedare lipsită de efecte pe termen lung.
Protoxidul de azot se elimină în proporţie de 99% prin plămâni. Fiind un gaz inert, care nu se leagă de componentele sangvine, el nu este captat de ţesuturi (muşchi, oase, ţesut adipos) şi nu se metabolizează la nivel hepatic sau renal.
O cantitate extrem de mică trece prin schimb de substanţe la nivelul tractului gastro-intestinal şi se elimină la acest nivel.
Deci, în concluzie, este o substanţă sigură şi pentru copii.


•    Care sunt contraindicațiile?
– metoda este ineficientă dacă există infecţii respiratorii acute (răceli, polipi, amigdale);
– este contraindicată persoanelor care suferă de otite medii sau de sinuzite, afecţiuni care duc la creşterea presiunii intracraniene. Aceast fapt se datorează pentru că N2O trece mai uşor decât azotul în cavitatile aeriene ale corpului, inclusiv în sinusurile cerebrale, şi pune presiune mai mare pe pereţii acestora. Astfel apar simptome precum durerile de cap, ameţeală, greaţă şi vărsăturile;
– această metodă este contraindicată în timpul sarcinii, mai ales în primul trimestru;
– pacienţilor cu trecut în adicţii şi lipsa discernământului şi imunodeprimatilor;
– celor care suferă de HPT;
– Sd neuroanemic;
– celor care au suferit intervenţii repetate și numeroase;
– celor cu comorbidităţi severe, coronarian+hipovolemic.
La clinica dentară Dentocalm (www.dentocalm.ro) din Cluj-Napoca, veți găsi cele mai sigure servicii de inhalosedare. Pedodonții profesioniști de la clinică vă vor ajuta copii să depășească frica de dentist și să revină mereu cu zâmbetul pe buze.