Cum să-ți îngrijești aparatul dentar

Este cunoscut faptul că multe persoane înainte sau după activarea aparatului dentar se confruntă cu frica de impactul pe care acesta l-ar putea avea asupra rutinei lor zilnice de îngrijire orală. 
Se recomandă ca aparatele dentare să fie montate la vârste mici deoarece funcţionează cel mai bine în copilărie datorită creşterii oaselor maxilare şi totodată sunt şi cel mai bine tolerate în această perioadă, dar modalitatea de funcţionare a deplasării dinţilor pe arcadă prin resorbţie şi apoziţie osoasă îl face la fel de eficient şi în perioada adultă.

Aparatul dentar este indicat pentru corectarea aspectului estetic şi a ocluziei (muşcăturii), astfel că decizia de a începe acest tratament va aduce schimbări importante în viaţa oricărei persoane care se confruntă cu aceste probleme.
  Existența mitului conform căruia aparatul dentar este foarte greu de întreținut descurajează o mare parte dintre persoanele care se gândesc să apeleze la această metodă dentară.
   Disconfortul este existent, în mare parte, în primele zile (aproximativ 7-10 zile) după activarea aparatului dentar, urmând ca pacienții să se obișnuiască, sau chiar să uite de cele mai multe ori de el. 
Igiena orală devine mult mai esențială când porți un aparat dentar deoarece ești mult mai predispus apariției cariilor dentare. Unele alimente pot afecta părți ale aparatului dentar (precum morcovii sau merele care sunt recomandate să tăiate în bucăși mai mici). 
O igienă corespunzătoare, respectarea îndrumărilor medicului stomatolog și o dietă întemeiată vor avea ca efect durata cât mai scurtă de purtare a aparatului dentar și lipsa disconfortului. 

Metode pentru o igienă dentară corectă pentru aparatul dentar
•    În primul rând, trebuie menționat că alegerea unei clinici stomatologice cu ortodonți bine pregătiți și fideli rezultatelor de calitate este fundamental pentru a vă sfătui cât mai bine. 
Sfaturile medicului ortodont trebuie ascultate cu atenție și urmate conform indicațiilor. Igiena orală neserioasă poate duce la probleme dentare severe, printre care și gingivita.
•    Este ideal ca pacientul să se spele de cel puțin 2 ori pe zi cu o periuță soft sau ultrasoft, chiar după fiecare masă pentru a evita depozitarea rezidurile alimentare printre brackeți. În plus, este optim ca periuța să fie schimbată o data la 2 luni.
      Se pot folosi, de asemenea, și alte instrumente de îngrijire orală, ca de pildă dușul buccal și ața dentară specială pentru aparate dentare (o data pe zi).
•    Așa cum am menționat și mai sus, alimentația are un rol la fel de important. Se recomandă evitarea, pe cât posibil, alimentelor tari ca alunele, caramelul, înghețata (care pot provoca curbarea sârmelor, desfacerea cimentului dentar de sub benzi sau ruperea brackeților și a tuburilor atașate unui aparat dentar). 
De altfel, caramelele,guma de mestecat sau produsele bogate în zahăr (dulciurile, băuturile acidulate sau ciocolata) este bine să fie consummate cât mai rar.
Recomandăm consultarea unui specialist stomatolog în acest domeniu pentru mai multe informații, mai ales la Clinica Stomatologică Dentocalm din Cluj-napoca (https://dentocalm.ro/).