Ce trebuie să faci înainte de a-ți monta aparatul dentar

Aparatul dentar este un tratament ortodontic, de îndreptare și reașezare a dinților strâmbi, pentru care trebuie să te pregătești cu mai mult timp înainte. Nu te aștepta ca după primul consult stomatologic la ortodont și să ți se și monteze aparatul! Până să ajungi la etapa la aplicării brackeților, dantura ta trece prin cercetări minuțioase. În plus, există și câteva trucuri la care poți apela pentru a scăpa de teama de dureri și a suporta mai bine procesul de 
montare a aparatului dentar!

•    Fă-ți un detartraj și periaj profesional!
Înainte de a ajunge la aplicarea aparatului dentar, fă o vizita stomatologului tău și optează pentru curățarea dinților de tartru, prin efectuarea unui detartraj și periaj profesional. Aceste proceduri sunt importante, întrucât în urma lor, medicul poate descoperi carii sau alte probleme gingivale ori stomatologice care trebuie investigate și tratate cu atenție.

•    Fă-ți o radiografie și tratează-ți eventualele carii!
Stomatologul te va îndruma să faci o radiografie pentru depistarea eventualelor carii dentare care se dezvoltă  în interiorul dinților și nu se văd cu ochiul liber. Aparatul dentar nu se montează decât pe dinții perfect sănătoși, lipsiți de orice urmă de carie, pentru evitarea complicațiilor și a compromiterii rezultatelor tratamentului ortodontic.

•    Învinge-ți temerile legate de durere!
Multe persoane au probleme în ceea ce privește temerile legate de durerea pe care ar putea-o resimți în timpul montării brackeților. Este recomandat să citești materiale medicale de specialitate legate de modul în care sunt montate aparatele, urmărește clipuri și vei afla din surse sigure că durerile sunt aproape inexistente. Este vorba mai degrabă de un ușor disconfort, însă nicidecum de dureri atroce, cum iți poți imagina. Astfel, îți vei diminua sau chiar învinge frica de dentist după cevei vedea cât de sigure și confortabile sunt aparatele dentare.

•    Periajă-ți dinții și folosește ață dentară mai des!
După efectuarea detartrajului și tratarea cariile este timpul sa-ți menții dinții în formă și sănătosi pentru momentul aplicării brackeților. Periază-ți dinții după fiecare masă, folosește mai des ață dentară, dar și apă de gură, pentru a elimina orice risc de depunere a bacteriilor care atacă smalțul dinților.

•    Bucură-te de mâncărurile preferate!
După aplicarea aparatului dentar, vei avea parte de câteva restricții alimentare. În primele zile, vei fi nevoit să mănânci alimente cu textură ușoară – piureuri, iaurturi, legume fierte, supe etc. Nici disconfortul pe care-l vei resimți la nivel gingival nu te va lăsa sa adopți o dietă bogată în alimente cu textura tare, acre sau foarte dulci. Alimente tari sau lipicioase precum nuci, migdale, jeleuri, bomboane gumate etc. vor trebui eliminate sau cel puțin evitate din dieta ta pe toată durata tratamentului, de aceea, este indicat să te răsfeți mai mult cu ele înainte de montarea aparatului.

Acestea sunt doar câteva sfaturi/recomandări înainte de a-ți monta aparatul dentar, dar pentru a afla mai multe informații folositoare contactează-i pe cei de la Alverna Dental Studio din Cluj-Napoca sau pe https://alvernadental.com/  pentru un consult stomatologic, oferit de cea mai bună echipă de ortodonți.