Autostrada A8, Iasi – Targu Mures, o prioritate uitata in sertarele Guvernului

Este adevarat ca nici macar Bucurestiul nu poate fi la acest moment conectat prin autostrazi cu granitele de vest ale Romaniei – granite care reprezinta un interes strategic major in contextul european. Dar asta nu inseamna nicidecum ca celelalte regiuni ale tarii ar trebui uitate, mai ales ca slaba dezvoltare a acestora ar putea fi atenuata chiar prin investitii publice, autostrazi in special. Drept raspuns, un grup de moldoveni din Iasi au iesit in zona pietonala Stefan cel Mare si au protestat cerand urgent Guvernului inceperea construirii autostrazii A8 – Iasi – Targu Mures.

Din nefericire pentru protestatari, asa cum dinainte stiau si ei, bugetul pe 2018 nu cuprinde nici macar studii de fezabilitate ; doar informatii pe surse afirma ca in 2021 se vor incepe aceste studii. Pana atunci insa, doar cheeltuieli pentru reactualizarea studiilor de fezabilitate care s-au mai facut o data prin anul 2015. In concret, mai nimic.

La ora actuala, ca sa constientizati cat de tragica este situatia, un camion de mare tonaj (un TIR) care vrea sa treaca muntii din Moldova in Transilvania nu are decat doua rute viabile: fie pe la Vatra Dornei > Bistrita (Pasul Tihuta) prin nordul Moldovei, fie prin Onesti > Sfantu Gheorghe (Pasul Oituz) prin sudul Moldovei. In rest, celelalte drumuri care strabat Carpatii Orientali sunt trasee turistice practic si nu pot fi considerate niste rute comerciale pe care transportatorii rutieri sa le poata aborda cu incredere.

Asadar, pe langa lipsa infrastructurii propriu-zise, Romania pierde si potentialul investitiilor straine care ar putea fi atras de forta de munca ieftina din zonele mai putin dezvoltate. Dar toate acestea cu o singura conditie: sa existe autostrazi pentru ca bunurile produse in Moldova sa ajunga spre Europa in mai putin de o zi! Altfel, cum putem chema acasa toti romanii care muncesc in strainatate daca nu le oferim adevarate valori, realiari? Numai cu promisiuni si stimulente, programe de reintegrare si facilitati de doi lei pentru deschiderea unei afaceri intr-o regiune in care nu merge nimic?

Si fiindca tot vorbiram de autostrazi, tot o regiune mai putin dezvoltata care are nevoie urgenta de autostrazi este Braila – Galati: o autostrada din A2, de la Drajna – Slobozia – Braila – Galati care apoi sa treaca Dunarea in judetul Tulcea ca sa nu mai fim ” veniti cu bacu’ “, ar stimula zona foarte mult, mai ales ca in ultimii ani cele doua orase pierd tot mai multi tineri ce aleg calea strainatatii.

Avocat Valentina Priboi,

avocat recuperari creante transport