5 lucruri pe care fiecare sofer ar trebui sa le stie despre uleiul de motor

Majoritatea soferilor stiu importanta schimbarilor obisnuite de ulei de motor, dar exact cat de des ar trebui sa fie facute si care ulei sa foloseasca, poate parea un mister. Aflati elementele de baza ale uleiului de motor si aflati cum va puteti mentine motorul in conditii de varf cat mai mult timp posibil.

5 functii de baza ale uleiului de motor

Principalele functii pentru uleiul de motor pentru vehiculul dvs. includ:

Unge piesele din motor pentru ca piesele sa se miste fara sa se frece intre ele.
Previne rugina si coroziunea.
Raceste motorul indepartand caldura.
Curata motorul pastrand reziduurile intre piese.
Creaza o etansare intre piston si captuseala cilindrului.

Concluzia este ca uleiul de motor ajuta vehiculul dvs. sa functioneze cat mai eficient. Respectarea schimbarilor obisnuite de ulei (se recomanda la fiecare 5.000 de kilometri) va poate ajuta sa economisiti bani pe termen lung.

Nu toate uleiurile sunt create in mod egal

Desi majoritatea uleiurilor de motor care sunt cumparate si vandute in atelierele de reparatii auto si de catre marii comercianti cu amanuntul sunt de cea mai buna calitate, exista un numar considerabil care nu indeplineste standardele exacte, dupa cum a constatat anul trecut institutul american de Petrol.

Drept urmare, Institutul American de Petrol a dezvoltat un program numit “Motor Oil Matters” sau MOM, pentru a se asigura ca soferii pot gasi cu usurinta ulei de motor de inalta calitate. Programul este o procedura de testare care determina calitatea generala a uleiului pe baza unor repere specifice. Daca este aprobat, simbolul „MOM” este marcat fie pe produs, fie in locatiile de schimbare a uleiului.

Sintetic vs. mineral

In general, uleiul de motor se incadreaza in 3 categorii: ulei mineral, sintetic si semi-sintetic (sau un amestec dintre cele doua). Uleiurile sintetice sunt obtinute folosind un proces chimic mai scump decat cel utilizat in productia de ulei mineral, deci are tendinta de a oferi o performanta sporita.

Uleiurile sintetice curg mai usor la temperaturi de pornire, tind sa fie mai rezistente la caldura si adesea contin mai multi aditivi anti-ruginire. Canadienii pot beneficia de alegerea materialelor sintetice in timpul iernii, datorita inceperii superioare a vremii reci.

Soferii trebuie sa se refere la manualul de utilizare al vehiculului lor pentru a se asigura ca uleiul este cel mai potrivit pentru masina lor. Desi majoritatea producatorilor nu specifica o marca specifica, ei vor specifica gradul ideal sau vascozitatea.

Vascozitatea Conteaza

Vascozitatea este o masura a grosimii uleiului. Indicele de vascozitate este afisat pe eticheta, precedent W (pentru iarna). Un ulei subtire are un numar mai mic si curge mai usor, in timp ce uleiurile groase au un numar mai mare si sunt mai rezistente la curgere.

In general, uleiul mai gros sigileaza mai bine si mentine o lubrifiere mai buna intre piesele mobile. Uleiul mai gros va functiona mai bine cu cat se subtiaza la temperaturi mai ridicate, ceea ce il face ideal pentru iernile mai usoare. Uleiul mai subtire va obtine cele mai bune rezultate pe vreme mai rece (un ulei de 5 sau 10 W este de obicei recomandat pentru utilizare pe timp de iarna, in timp ce 30 sau 40W este recomandat in conditii mai calde).

La fel ca in cazul uleiurilor de motor sintetice si minerale, cel mai important este sa utilizati vascozitatea uleiului pe care manualul proprietarului dvs. o recomanda.

Niciodata nu se merita evitarea schimbului de ulei

Unii soferi ar putea incerca sa-si intretina vehiculele mai rar decat cele recomandate, pentru a face economii de costuri, dar nerespectarea recomandarilor de intretinere ale unui dealer ar putea ajunge sa te coste mai mult pe termen lung.

Asociatia canadiana de automobile va recomanda sa schimbati uleiul din vehiculul dvs. la fiecare 5.000 la 8.000 de kilometri sau la fiecare trei luni, dintr-un motiv intemeiat. Potrivit lui Emanuel Hilario, „schimbarile regulate de ulei mentin motorul curat si lubrifiat. Neglijarea schimbarilor de ulei reduce frictiunile care, in mod literal, pot uda parti ale motorului, ceea ce face ca acesta sa nu functioneze”

Pe langa schimbarile consistente ale uleiului, alte practici de intretinere precum schimbarea anvelopelor, verificarile presiunii aerului, filtrele si fluidele necesita atentie pentru a asigura o viata lunga pentru vehiculul dumneavoastra.

Evitati sa faceti o cerere de asigurare – tineti pasul cu schimbarile obisnuite de ulei de motor si ajutati la prevenirea oricaror probleme mecanice care ar putea duce la un accident.